Lilijas rudenī – izrakt vai atstāt? Strīdīgs un dārzniekiem neizprotams punkts ir ikgadējā liliju sīpolu rakšana rudenī

Kaprīzās siltummīlīgās lilijas ieteicams izrakt katru gadu, un salizturīgās puķu dārzā var dižoties līdz pat 10 gadiem. Kas vēl jāzina par liliju rudens kopšanu pirms šīs kultūras pievienošanas savam dārzam?

Daudzgadīgo puķu kultūru vidū lilija tiek uzskatīta par vienu no visvieglāk kopjamajām, un savu grezno ziedkopu skaistuma, aromāta bagātības un šķirņu daudzveidības ziņā tā var konkurēt pat ar atzīto puķu dobju karalieni – rozi.

Iesācējam liliju pazinējam ir tikai viens strīdīgs un nedaudz nesaprotams punkts – sīpolpuķu izrakšana rudenī.

Vai tas ir jāveic katru gadu, vai raža var ērti dzīvot puķu dārzā vairākus gadus? Kā pareizi izrakt un uzglabāt sīpolus, lai nākamajā sezonā tie bagātīgi ziedētu?

Kuras lilijas ir jāizrok un kuras nē?

Pieredzējuši dārznieki zina, ka lilijas, tāpat kā citas sīpolu kultūras, var augt vienā vietā 4-6 gadus (un dažas sugas ilgāk – līdz 10 gadiem), pēc tam tās ir jāpārstāda. Pretējā gadījumā sīpolu “ligzda” izaug pārāk daudz, kas noved pie pumpuru sasmalcināšanas vai pat ziedēšanas pārtraukšanas.

Lasi vēl: Logi būs tīri līdz nākamajai vasarai: ar šo šķīdumu mazgāju tos reizi gadā

Tomēr šī audzēšanas stratēģija nav piemērota visiem liliju veidiem – ir arī kaprīzākas siltumu mīlošas skaistules, kuras nevar izdzīvot klimatu centrālajos reģionos augsnē. Pie šādiem veidiem pieder, piemēram, trompete un garziedu lilijas. Bet amerikāņu, kaukāziešu, austrumu lilijas un LA hibrīdi labi ziemo zemē.

Kas attiecas uz tīģeru, sibīrijas, Āzijas lilijām un OT hibrīdiem, kā arī Martagon (cirtaino) un Candidum sugu augiem, tie spēj pārziemot augsnē pat bargas ziemas gadījumā.

Ja dārzniekam nav mērķa iegūt jaunu stādāmo materiālu, tad šo sugu lilijas var izrakt un pārstādīt jaunā vietā reizi 7-10 gados.

Veiksmīgai ziemai tiem nepieciešama tikai blīva mulčēšana ar lapu pakaišiem, kompostu vai zāģu skaidām un sniega kārtu virsū.

Audzējot lilijas zemienēs, applūstošās vietās vai apgabalos ar augstu gruntsūdens līmeni, labāk ir izrakt visu veidu sīpolus ziemai, jo Viņiem briesmīgi ir ne tikai sals, bet arī ilgstošs mitrums, kas izraisa puves.

Leave a Comment