Kā mūsu vecmāmiņas atguva lietu baltumu

Baltas lietas laika gaitā zaudē savu sākotnējo žilbinošo baltumu, iegūstot dzeltenīgu vai pelēcīgu nokrāsu. Dažas mazgāšanas reizes un blūze, džemperis vai krekls vairs neizskatās tik pievilcīgi.

Kā atgriezt lietām baltumu, nebojājot audumu?

Piedāvāju atcerēties noderīgus padomus, ko sniedza mūsu vecmāmiņas, kurām nebija tāda veļas pulvera izvēlēs daudzuma kā mūsdienās, bet viņu veļa vienalga bija sniegbalta. Kā viņas to panāca? Lūk, viens no šiem noslēpumiem: pamēģināsim izmazgāt baltu veļu mangānā!

Paņemiet divus spaiņus ar karstu ūdeni (uzkarsējiet ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai), apmēram 5 litrus katrā. Vienā spainī ieberiet 1/4 daļu sasmalcinātu veļas ziepju, bet otrā – 3-5 mangāna kristālus (šķīduma krāsai jābūt sarkanai, nevis violetai). Sajauc abus šķīdumus kopā, lai ūdens iegūtu tumši brūnu krāsu. Maisiet, radot spēcīgas putas, un iegremdējiet šķīdumā netīras baltas lietas (traipi var būt zāļu, eļļas, lodīšu pildspalvu traipi).

Mūsu vecmāmiņu pieredze rāda, ka visi traipi un visa veida netīrumi tiek noņemti, ja lietas šādā šķīdumā tiek turētas 6-8 stundas. Pēc 6-8 stundu turēšanas veļu izskalo aukstā ūdenī, izžāvē un izlīdzina. Veļa šajā procesā nesabojās. Izmēģiniet, es ceru, ka jums tas patiks. Kā balināt virtuves dvieļus?

Lasi vēl: Tā nedrīkst atkausēt gaļu: jūs to bezcerīgi sabojāsiet

Jūs varat balināt virtuves dvieļus ar parasto sinepju pulveri. Ielejiet sinepju pulveri karstā ūdenī, samaisiet un pagaidiet, līdz maisījums nostādinās, pēc tam to nokāsiet. Ievietojiet netīros dvieļus šajā maisījumā uz dažām stundām. Tie ne tikai kļūs balti, bet arī tiks dezinficēti. Izmēģiniet!

Vēl viena recepte: apdzeltējušas baltās drēbes bagātīgi ieziepējiet ar īstām 72% veļas ziepēm, ievietojiet tās hermētiskā polietilēna maisiņā, aiztaisiet tā, lai cauri nenokļūtu gaiss, un atstājiet to uz 24 stundām.

 

 

Leave a Comment