5 iemesli, kāpēc jūs pamostaties neizgulējušies un noguruši, lai gan guļat pietiekamu stundu skaitu

Vai jums ir zināma tāda problēma, ka jūs guļat 7-9 stundas, bet tomēr pamosties salauzts un noguris? Un tad tas uzkrājas un pāraug hroniskā noguruma sindromā? Ja jā, tad šis materiāls noteikti ir jāizlasa.

Jūs nezināt, ka jums ir obstruktīva miega apnoja

Apnoja ir stāvoklis, kad elpceļi miega laikā tiek daļēji aizsprostoti, kā rezultātā nakts elpošanas pauzes ilgst aptuveni 3-5 sekundes. Kad tas notiek, jūsu organismā neizbēgami rodas skābekļa trūkums.

Interesanti, ka šis miega traucējums var notikt tik pēkšņi un ātri, ka jūs pilnībā nepamostaties un neatceraties šādas pamošanās epizodes, pat ja tās notiek vairākas reizes naktī. Tā kā tās ir sāpīgas, smadzenes tās bloķē, tāpat kā tās bloķē atmiņas par smagu alkohola reibumu, ko pavada arī atmiņas zudums. Mehānisms ir tāds pats.

Biežākie klasiskās apnojas simptomi ir pamošanās ar galvassāpēm no rīta, nogurums pamostoties, pārmērīga miegainība dienas laikā, apātija un nemiers. Ja apnoja netiek ārstēta, tā var izraisīt komplikācijas, piemēram, hipertensiju, neirozi, insulīna rezistenci, diabētu. Ja jums ir aizdomas par apnoju, vērsieties pie ārsta.

Pirms gulētiešanas jūs izdzērāt vienu vai divus dzērienus

Lai gan alkohols uz brīdi var izraisīt miegainību, vēlāk tas faktiski traucē miegu. Kāpēc? Saskaņā ar klīniskajiem pētījumiem tūlīt pēc alkohola lietošanas organismā palielinās miegu izraisošā hormona adenozīna ražošana. Tas var izraisīt ātru miegainības sajūtu, kas var palīdzēt jums ātri aizmigt. Taču adenozīna līmenis pēc alkohola lietošanas tikpat ātri samazinās, un nakts laikā jūs varat vairākas reizes pamosties.

Fiziskā slodze pirms miega

Daudzi cilvēki apgalvo, ka viņiem ir grūtāk aizmigt, ja viņi vingro tieši pirms gulētiešanas. Kāpēc tā? Nu, tas ir vienkārši! Kad vingrojat, paaugstinās adrenalīna līmenis un sirdsdarbība, un tas var apgrūtināt atslābināšanos un iejušanos sapņu valstībā. Ja jums patiešām nav cita laika vingrošanai kā pāris stundas pirms gulētiešanas, pamēģiniet veikt relaksējošu stiepšanos vai vieglu jogu, lai nomierinātu sajūtas un palēninātu elpošanu un sirdsdarbību. Tas arī veicinās mierīgāku miegu visas nakts garumā.

Kofeīns vakarā

Zinātnieki ir atklājuši, ka kofeīna uzņemšana pat sešas stundas pirms gulētiešanas izraisa ievērojamus miega traucējumus nakts laikā. Centieties izvairīties no kafijas un tējas dzeršanas pēc pulksten 18.00, lai jūsu organismam būtu pietiekami daudz laika pilnībā noārdīt kofeīnu pirms gulētiešanas. Uzmanieties no kofeīna mazāk pamanāmos produktos, piemēram, kolā, desertos ar kofeīnu un enerģijas dzērienos.

Lasi vēl: Brīnišķīgi virtuves padomi meitenēm, kas grib uzlabot savas prasmes…

Jūs neatsakāties no viedtālruņa tieši pirms gulētiešanas

Vai jums ir ieradums tieši pirms gulētiešanas pārlūkot Instagram plūsmu? Vai, vēl ļaunāk, skatāties YouTube videoklipus tumsā, kad jau guļat zem segas? Sliktā ziņa ir tāda, ka jūsu viedtālruņa skatīšanās paradumi nopietni ietekmē jūsu miega kvalitāti. Kāpēc? Vienkārši! Zilā gaisma, ko izstaro mobilo tālruņu ekrāni, nomāc dabisko melatonīna – hormona, kas regulē miega un nomoda ciklus, – ražošanu jūsu organismā. Kad tas notiek, jūsu diennakts ritms tiek izjaukts, un jums kļūst grūtāk iemigt dziļā un mierīgā miegā.

Tāpēc pēc sociālo mediju plūsmas ritināšanas jūs varat gulēt 8 stundas un tomēr pamosties salauzts un noguris. Tas ir 21. gadsimta apburtais loks! Samaziniet ekrānā pavadīto laiku stundu pirms gulētiešanas un vakarā ieslēdziet iPhone (ja jums tāds ir) “nakts režīmā”, lai samazinātu zilās gais

Leave a Comment