Zinātnieki atklāj jaunu veidu kā cīnīties ar vēzi – jauna cerība miljoniem cilvēku visā pasaulē

Zinātnieki jaunā pētījumā atklājuši jaunu un, iespējams, ļoti efektīvu veidu kā cīnīties ar vēzi un palīdzēt vēža slimniekiem – veicināt imunitāti pret saslimšanu ar vēzi.

Seno vīrusu pārpalikumi cilvēka DNS, kas tur slēpušies miljoniem gadu, varētu palīdzēt organismam cīnīties ar vēzi, kā norāda Frānsisa Krika institūta pētījums.

Kad vēža šūnas kļūst nekontrolējamas, šie senie vīrusu pārpalikumi tiek “pamodināti”, un tas palīdz imūnsistēmai mērķēt un uzbrukt audzēja šūnām.

Komanda plāno izmantot šo atklājumu, lai izstrādātu vakcīnas, kas varētu palīdzēt cīnīties ar vēzi un pat to novērst. Pētnieki ir novērojuši saistību starp B-šūnu grupēšanos ap audzējiem un lielāku izdzīvošanas iespēju pēc plaušu vēža.

Profesors Džulians Daunvards, Frānsisa Krika institūta asociētais pētniecības direktors, norādīja, ka antivielas atpazīst endogēno retrovīrusu paliekas.

Lasi arī: Pugačova dalās ar foto, kuros redzama viņas jaunā seja. Fani viņu pat neatpazīst

Vairāk nekā 8% no cilvēka DNS faktiski ir vīrusu izcelsmes, kā pastāstīja profesors Džulians Daunvards, Frānsisa Krika institūta asociētais pētniecības direktors. Daži no šiem retrovīrusiem kļuva par cilvēka ģenētiskā koda daļu pirms desmitiem miljonu gadu un ir kopīgi ar mūsu evolūcijas radiniekiem – pērtiķiem.

Profesors Džordžs Kasiotišs norāda, ka imūnsistēma reaģē uz audzēja šūnām, kas satur vīrusu paliekas, kā uz inficētām šūnām, tādējādi tā uzskata audzēju par trauksmes signālu. Tas notiek, jo imūnsistēma ir maldināta, ka šīs šūnas ir inficētas ar vīrusiem, un tā tiecas iznīcināt vīrusus, kas ir kā trauksmes sistēma.

Žurnālā “Nature” publicētajā pētījumā aprakstīts, kā dabiski organismā notiek retrovīrusu medīšana, bet pētnieki vēlas izstrādāt vakcīnas, kas pastiprinātu šo efektu un iemācītu organismam medīt endogēnos retrovīrusus.

Profesors piebilst, ka ja viņi spēs pastiprināt imūnsistēmas reakciju pret endogēniem retrovīrusiem, tad viņi varēs domāt ne tikai par terapeitiskām vakcīnām, bet arī par profilaktiskām vakcīnām, kas var novērst vēzi.

COMMENTS

Pievienot komentāru