Viltībiņas, padomi un ieteikumi augļkopjiem un dārzniekiem! Noderēs ikvienam!

  1. Lai agrajām zemeņu šķirnēm vasaras otrajā pusē būtu lielāka raža, pavasarī izlauž stublājus.
  2. Labs ceļabiedrs gurķiem ir dilles.
  3. Blakus kartupeļiem un tomātiem iesētās bietes palīdz tiem tikt galā ar brūno puvi.
  4. Ja blakus iestādītam kāpostu stādam ieliek nātres kātu, tad kāposts labāk ieaugsies.
  5. No kāpostu tārpiem un laputīm starp kāpostu rindām sēj dilles, koriandru, seleriju, samtenes, kliņgerīti, kā arī izklāj sinepju zariņus.
  6. Kartupeļu stādīšanas laikā bedrē ieber sauju ar pelniem – ir kā mēslojums un palīdz pret kukaiņiem.
  7. Lai palielinātu ražu un uzlabotu garšu, jūnija pirmajā pusē ķiplokus no sākuma laista ar sālītu ūdeni – 2 ēdamkarotes uz 10 litriem ūdens, un pēc tam ar parastu ūdeni.
  8. Ja slikti aug burkāni, tad dobi ar šo kultūru laista ar sāls šķīdumu – 1 ēdamkarote uz 10 litriem ūdens.
  9. Gurķis ir prasīgs pret mitrumu, it īpaši ziedēšanas un ražas laikā. Tomēr, ziedēšanas sākumposmā laistīšanu labāk samazināt, un pēc tam atkal pastiprināt. Tas veicina ātrāku augļu veidošanos.
  10. Karstā laikā gurķiem apjomīgu laistīšanu apvieno ar biežu apsmidzināšanu.
  11. Gurķa putekšņi iet bojā temperatūrā, kas ir augstāka par 30ºC. Tāpēc tajā laikā siltumnīcā vajag izvietot traukus ar ūdeni.
  12. Zemas temperatūras un krasas dienas un nakts temperatūru svārstības ir iemesli, kāpēc pasliktinās gurķa garša. Tāpat gurķiem nepatīk caurvējš.
  13. Paaugstināts oglekļa dioksīda saturs gaisā paātrina augļu nobriešanu un palielina ražu. Tāpēc siltumnīcā vēlams izvietot traukus ar kūtsmēsliem un laiku pa laikam tos apmaisīt.
  14. Ja vasaras sākumā uz paprikas augiem izveidojušies daži augļi, bet ziedēšana ir pārtraukta, tad šos augļus vajag izņemt. Augi pēc tam sāks ziedēt ar dubultu enerģiju un sezonas beigās sniegs lielu ražu.

Lai nodrošinātu svaiga gaisa plūsmu paprikas saknēm, biežāk uzirdiniet augsni un nepieļaujiet augsnes garozas izveidošanos. Lai piesaistītu visnoderīgākos kukaiņus, bites, tauriņus un kamenes, blakus gurķu un tomātu dobēm iestādiet kliņģerīti, samtenes, dālijas. Bez lietderīguma pašiem augiem, jūs lieliski izrotāsiet savu dārzu, kas vairāk atgādinās skaistu ziedu dārzu ar tik noderīgo zumēšanu…

avots

Leave a Comment