Pirms ASV lēmuma par procentu likmēm vērojams naftas cenu kāpums

Naftas cenas pirmdien pieauga, jo viesuļvētras Francine ietekmi uz ASV Meksikas līča naftas ieguvi kompensēja pastāvīgās bažas par Ķīnas pieprasījumu pirms šonedēļ gaidāmā lēmuma par ASV Federālo rezervju sistēmas procentu likmes samazināšanu.

Brent jēlnaftas nākotnes līgumi novembrim noslēdzās par 72,75 dolāriem par barelu, kas ir par 1,14 dolāriem jeb 1,59 % vairāk. ASV jēlnaftas nākotnes līgumi oktobrim noslēdzās par 70,09 ASV dolāriem, kas ir par 1,44 dolāriem jeb 2,1 % vairāk.

“Mēs vēl aizvien jūtam vētras paliekas,” teica Mets Smits, Kpler vadošais naftas analītiķis. “Ietekme ir vairāk jūtama uz ražošanu nekā uz pārstrādi. Tāpēc esam mazliet pozitīvi noskaņoti.”

Pēc viesuļvētras “Francine” vairāk nekā 12 % no jēlnaftas un 16 % no dabasgāzes ieguves Meksikas līcī ASV joprojām ir atslēgti, pirmdien paziņoja ASV Drošības un vides aizsardzības birojs (BSEE).

Tomēr kopumā tirgus joprojām bija piesardzīgs pirms trešdien gaidāmā Federālo rezervju sistēmas lēmuma par procentu likmēm.

Tirgotāji arvien vairāk liek likmes uz FED procentu likmju samazinājumu par 50 bāzes punktiem, nevis 25 bāzes punktiem, kā liecina CME FedWatch, kas seko FED fondu nākotnes līgumiem.

Zemākas procentu likmes parasti samazina aizņemšanās izmaksas, kas var veicināt ekonomisko aktivitāti un palielināt pieprasījumu pēc naftas.

“Ceturtdaļprocenta FED procentu likmes samazinājums varētu palielināt tirgotāju bažas par naftas pieprasījuma pieauguma tempu,” e-pastā norādīja naftas tirgus stratēģis Klejs Seigls.

Tirgus var saskarties ar pretrunīgām tendencēm, ja FED nodrošinās agresīvāku likmju samazinājumu, teica Seigle.

Nedēļas nogalē vājāki Ķīnas ekonomikas dati mazināja tirgus noskaņojumu, jo zemas un ilgstošas izaugsmes prognozes pasaules otrajā lielākajā ekonomikā pastiprināja šaubas par naftas pieprasījumu, IG tirgus stratēģis Yeap Jun Rong teica e-pastā.

Rūpnieciskās ražošanas pieaugums Ķīnā, kas ir pasaulē lielākais naftas importētājs, augustā samazinājās līdz piecu mēnešu minimumam, savukārt mazumtirdzniecības apjomi un jauno mājokļu cenas turpināja samazināties.

Arī Ķīnas naftas pārstrādes rūpnīcu saražotā produkcija samazinājās piekto mēnesi, jo vājais degvielas pieprasījums un eksporta maržas ierobežoja ražošanu.

Brent un WTI naftas cenas pagājušajā nedēļā pieauga par aptuveni 1 %, taču tās joprojām ir ievērojami zemākas par augusta vidējiem rādītājiem, attiecīgi 78,88 ASV dolāru un 75,43 ASV dolāru par barelu, pēc cenu krituma šā mēneša sākumā, ko daļēji noteica bažas par pieprasījumu.

 

Leave a Comment